فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال نوزدهم شماره 4 (زمستان 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/09/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابوالفضل فرجی* صفحات 435-446

    به منظور مقایسه عملکرد، اجزای عملکرد، درصد روغن و خصوصیات رویشی ژنوتیپ های جدید کلزا، 23 ژنوتیپ کلزای بهاره در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، در چهار تکرار و به مدت دو سال زراعی 1379-80 و 1380-81 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد کشت گردید. نتایج تجزیه مرکب دو ساله داده های آزمایش نشان داد که اثر سال، رقم و اثر متقابل سال × رقم بر روی تعداد روز تا شروع گلدهی، طول دوره گلدهی و طول دوره رویش در سطح یک درصد معنی دار می باشد. ارقام Hyola 308 و Syn-3 کمترین و رقم Dakini بیشترین تعداد روز از سبز شدن تا شروع گلدهی و طول دوره رویش را داشتند، در حالی که بیشترین و کمترین طول دوره گلدهی به ترتیب مربوط به ارقام Syn-3 و Dakini بود. معنی دار شدن اثرات متقابل به علت تغییرات حرارتی در دو سال آزمایش بود. اثر رقم بر روی تعداد غلاف در گیاه و تعداد دانه در غلاف در سطح یک درصد معنی دار بود. هیبرید Hyola 401 بیشترین تعداد غلاف در بوته و ارقام Profit، Garrison، Rafaela و Balero بیشترین تعداد دانه در غلاف را تولید کردند. درصد روغن تحت تاثیر سال قرار نگرفت، در حالی که بین ارقام تفاوت معنی داری از نظر درصد روغن وجود داشت و ارقام Profit، Option 500 و Hyola 401 بیشترین درصد روغن را تولید کردند. اثر سال و رقم بر روی عملکرد دانه در سطح یک درصد معنی دار بود. میانگین وزن هزار دانه و عملکرد دانه در سال دوم آزمایش 3658  کیلوگرم در هکتار به طور معنی داری بیشتر از سال آول آزمایش 3015 کیلوگرم در هکتار بود. هیبرید Hyola 401 با 4479 و 2042 کیلوگرم در هکتار بیشترین مقدار عملکرد دانه و روغن را تولید کرد.

    کلیدواژگان: کلزا، ژنوتیپ، عملکرد دانه، خصوصیات رویشی
  • علی اکبری چشمه منش*، عبدالکریم کاشی، معصومه معمارمشرفی، محمد خصوصی صفحات 447-456

    رشد عملکرد حاصل از پیوند دو رقم خیار گلخانه ای رایج در ایران Royal 24189  و Vilmorin، روی پایه کدوی برگ انجیری (Cucurbita ficifolia)، با استفاده از آزمایش فاکتوریل با طرح بلوک های کامل تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، مقدار عملکرد رقم رویال 24189 به طور معنی داری بیشتر از رقم ویلمورین بود. همچنین بوته های خیار پیوندی در مقایسه با خیارهای غیرپیوندی عملکرد بیشتری داشتند. اثر پیوند روی تعداد کل میوه در ارقام خیار متفاوت بود و در حالی که در رقم رویال 24189 تفاوت معنی داری بین تیمار پیوندی و غیرپیوندی مشاهده نشد، در رقم ویلمورین تیمار پیوندی به طور معنی داری تعداد میوه بیشتری تولید کرد. پیوند زدن باعث بهبود برخی صفات رویشی مانند وزن تر ریشه در هر دو رقم و منجر به افزایش عملکرد کل میوه در هر دو رقم و ازدیاد تعداد کل میوه در رقم ویلمورین گردید.

    کلیدواژگان: خیار گلخانه ای، کدوی برگ انجیری (Cucurbita ficifolia)، پیوند حفر ه ای
  • محمدعلی نجاتیان* صفحات 457-467
    تعداد جوانه های یک بوته و طول شاخه یکساله در مو عوامل مختلفی از جمله سطح برگ، مقدار و رشد بوته، درصد سبز شدن جوانه ها، درصد شاخه های بارده، تعداد خوشه، عملکرد و کیفیت میوه، وزن خوشه، ضریب باردهی، ترکیب شیمیایی میوه و مدت زمان لازم برای هرس را تحت تاثیر قرار می دهد. از طرف دیگر توانایی باردهی جوانه های مختلف روی یک شاخه یکساله نیز در ارقام گوناگون متفاوت می باشد. در تحقیق حاضر به منظور به دست آوردن اطلاعات بیشتری درباره ظرفیت میوه دهی رقم بی دانه سفید و برقراری تعادل بین رشد رویشی و زایشی و ایجاد بوته های قوی با تاجی یکنواخت که قادر به تولید محصول کافی و مطلوب باشند، اثر تیمارهای 48 و 72 جوانه ای همراه شاخه یکساله هایی به طول 4، 6 و یا 8 جوانه و اثر متقابل آن ها بر روی بوته های انگور بی دانه سفید با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار (هر واحد آزمایشی یک بوته کامل) بررسی شد. نتایج نشان داد که افزایش طول شاخه یکساله، تعداد جوانه بوته و اثر متقابل آن ها موجب افزایش معنی دار تعداد خوشه، تعداد شاخه های بارده و ضریب باردهی شده و هیچگونه اثر منفی بر روی طول و وزن خوشه ندارد. به عبارت دیگر نتایج وجود باروری بیشتر در جوانه های انتهایی ارقام بی دانه نسبت به یک تا چهار جوانه اول (که عمدتا رویشی هستند) را تایید می کنند. بنابراین انجام هرس بلندتر در ارقام بی دانه به علت افزایش باروری و عملکرد، ضروری و لازم می باشد.
    کلیدواژگان: انگور، هرس، تعداد جوانه، قدرت باروری، ضریب بازدهی
  • مهدی رهایی*، بدرالدین ابراهیم سیدطباطبایی، علی اکبر شاه نجات بوشهری، سیروس عبدمیشانی، محمدعلی ملبوبی صفحات 469-481
    به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی و تعیین روابط ژنتیکی بین ارقام کلزا از تکنیک AFLP استفاده گردید. در کل 2145 باند با استفاده از 20 آغازگر انتخابی AFLP حاصل شد که از این تعداد 1058 باند چند شکل بود. تشابه ژنتیکی بین ارقام، با استفاده از ضریب جاکارد تعیین گردید. دامنه تغییر تشابه ژنتیکی بین 0.38 تا 0.84 و میانگین 0.61 بود. دندروگرام های حاصل از تجزیه خوشه ای با روش Complete Linkage و همچنین تجزیه به مولفه های اصلی، ارقام را از یکدیگر تفکیک کردند. نتایج تجزیه خوشه ای نشان داد که ارقام در چهار گروه قرار می گیرند. بر اساس این نتایج چنین استنباط شد که می توان از تکنیک AFLP به عنوان ابزاری کارا و موثر در تعیین روابط ژنتیکی در بین ارقام کلزا استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کلزا، تنوع ژنتیکی، AFLP، تجزیه خوشه ای
  • علی اکبر قنبری*، منوچهر طاهری مازندرانی صفحات 483-496

    به منظور بررسی و تعیین مناسب ترین تاریخ کاشت و تراکم بوته در لوبیا چیتی (Phaseolus vulgaris L.) محلی خمین، آزمایشی در ایستگاه ملی تحقیقات لوبیای خمین، در سال های زراعی 1374 و 1375 اجرا گردید. آزمایش به صورت کرت های خرد شده نواری (Split block) با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی، در چهار تکرار اجرا گردید. سه تاریخ کاشت مختلف 30  اردیبهشت، 14 خرداد و 29 خرداد(در کرت های افقی، و پنج سطح تراکم بوته 20)، 25، 30، 35 و 40 بوته در متر مربع (در کرت های عمودی بررسی گردید. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که بین تراکم های مختلف از نظر تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته، وزن صد دانه و عملکرد دانه اختلاف معنی دار وجود دارد. بیشترین تعداد غلاف و تعداد دانه در بوته و وزن صد دانه از تراکم 20 بوته در متر مربع به دست آمد. بیشترین عملکرد دانه) به میزان 3233 کیلوگرم در هکتار مربوط به تراکم 35 بوته در متر مربع بود. در بررسی تاریخ های کاشت، ارتفاع گیاه و تعداد روز تا رسیدن کامل، با تاخیر در کاشت کاهش پیدا کرد. عملکرد دانه در تاریخ کاشت زود، یعنی 30 اردیبهشت ماه بیشتر بود. با توجه به نتایج به دست آمده، کاشت 35-40 بوته در متر مربع در اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد از عملکرد خوبی برخوردار خواهد بود.

    کلیدواژگان: لوبیا چیتی، تاریخ کاشت، تراکم بوته، عملکرد دانه
  • ایرج اسکندری* صفحات 497-511
    به منظور بررسی تاثیر روش های کاشت سنتی، مکانیزه و روش کاشت مستقیم (ورز کاشت) بر روی رطوبت خاک و عملکرد نخود دیم، آزمایشی با چهار تیمار در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار و به مدت سه سال زراعی (1373-77) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه به اجرا در آمد. این تحقیق در زمین حاوی کلش گندم در خاکی با بافت لوم رسی انجام شد. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که بین تیمارها از نظر رطوبت خاک در مراحل بعد از کاشت، و قبل از برداشت اختلاف معنی دار وجود دارد. میانگین رطوبت خاک در تیمار کشت مستقیم (ورز کاشت) در مراحل بعد از کاشت و قبل از برداشت به ترتیب برابر با 34.75 و 16.25 درصد بود. در تیمار شاهد (دست پاشی و پوشانیدن بذر با گاو آهن) این مقادیر به ترتیب برابر با 28.23 و 15.70 درصد بود. در کشت ورز کاشت میزان رطوبت خاک در طول سه سال بیش از تیمارهای دیگر بود. نتایج تجزیه مرکب نشان داد تیمارها از نظر عملکرد دانه در سطح یک درصد اختلاف معنی دار آماری دارند. تیمار کاشت مستقیم و تیمار کاشت مکانیزه (کاشت با بذر کار) به ترتیب با میانگین های عملکرد 891 و 811 کیلوگرم در هکتار بیشترین و تیمارهای کاشت سنتی (دستپاشی، پوشانیدن بذر توسط هرس بشقابی و دستپاشی، پوشانیدن بذر توسط گاو آهن بر گرداندار) به ترتیب با میانگین های 627 و 555 کیلوگرم در هکتار کمترین عملکرد دانه را داشتند.
    کلیدواژگان: نخود، دیم، روش های خاک ورزی، روش های کاشت، رطوبت خاک، عملکرد دانه
  • مهدی غفاری* صفحات 513-527
    روشی که در این جا معرفی می شود عبارت است از استفاده از دیاگرام های دو بعدی حاصل از روش تجزیه به مولفه های اصلی به منظور گزینش و غربال نمودن ژنوتیپ های مورد ارزیابی در آزمایش های مقدماتی از نظر چندین صفت زراعی. به این منظور داده های مربوط به ده صفت اندازه گیری شده در یک آزمایش مقدماتی، با 121 هیبرید و رقم آفتابگردان مورد استفاده قرار گرفت. آزمایش مذکور به منظور انتخاب برترین ترکیب های سه جانبه (تری وی کراس) آفتابگردان در سال 1380 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی خوی (آذربایجان غربی) اجرا گردید و بر اساس آن 10 هیبرید برتر شناسایی شد. هدف این بررسی تعیین وجود مطابقت بین نتایج حاصل از روش های آماری معمولی و روش تجزیه به مولفه های اصلی در انتخاب مقدماتی ارقام بود. در روش پیشنهادی، موقعیت هر ژنوتیپ در دیاگرام دو بعدی که دو مولفه دارای بیشترین درصد واریانس کل ابعاد افقی و عمودی آن را تشکیل می دهند و همبستگی خوبی با صفات عملکرد دانه، عملکرد روغن، زمان رسیدن، تعداد دانه در طبق، وزن دانه و درصد روغن دارند تعیین شد. با توجه به موقعیت ارقام در این دیاگرام مشخص شد که عمده هیبریدهای انتخابی در نیمه چپ دیاگرام و در حول و کتور مربوط به عملکرد دانه، عملکرد روغن و تعداد دانه در طبق و در جهت مخالف و کتور مربوط به طول دوره رویش قرار گرفته اند. گروه بندی منطقی ارقام به واسطه تاثیرپذیری از صفات زراعی توانست به عنوان عاملی موثر برای گزینش هیبریدهای پر محصول و زودرس به کار گرفته شود. به دلیل مطابقت قابل توجه نتایج با روش معمول، روش تجزیه به مولفه های اصلی با ارایه تصویری روشن از قابلیت های زراعی ژنوتیپ ها به انتخاب ده هیبرید برتر در این آزمایش کمک نمود و می تواند در برنامه های تهیه ارقام مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، گزینش چندگانه، تجزیه به مولفه های اصلی، دیاگرام دو بعدی
  • فرهاد صادقی* صفحات 529-537
    به منظور تعیین مناسب ترین فاصله خطوط کاشت و فاصله بوته در روی ردیف در رقم دیررس KSC 704، آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 8 تیمار که شامل فاصله ردیف های کاشت 75 سانتی متر در چهار فاصله بوته در روی ردیف 21)، 19، 16.5 و 14.5 سانتی متر(و فاصله ردیف 60 سانتی متر در چهار فاصله بوته در روی ردیف 25.5)، 23.5، 20.5 و 18 سانتی متر(در چهار تکرار و به مدت دو سال زراعی 1378) و (1379 در ایستگاه تحقیقاتی ماهیدشت اجرا گردید. طول ردیف های کاشت 8 متر و دو ردیف وسط هر کرت با حذف دو بوته از طرفین خطوط، مساحت قابل برداشت جهت محاسبه عملکرد دانه بر اساس %14 رطوبت دانه بود. سطح برداشت برای فاصله خطوط 60 سانتی متری 9.6 و فاصله خطوط 75 سانتی متری 12 متر مربع بود. بهترین آرایش کاشت تیمارهای فاصله خط 75 سانتی متر در فاصله بوته 19 سانتی متر و فاصله خط 60 سانتی متر در فاصله بوته 5، 23 سانتی متر به ترتیب با عملکرد 9680 و 9960 کیلوگرم در هکتار بودند. بنابراین در مزارع ذرت دانه ای مناطق معتدل استان کرمانشاه با تراکم های بیش از 71 هزار بوته در هکتار برای ارقام دیررس به علت کاهش در اجزای عملکرد، محصول دانه کاهش می یابد. یعنی در اثر افزایش تعداد بوته در واحد سطح بیش از میزان توصیه شده بیشترین کاهش در دو صفت تعداد دانه در بلال و وزن هزار دانه که به طور مستقیم تاثیر بر عملکرد دارند، حادث می شود. عملکرد دانه برای فاصله خطوط 60 سانتی متری و فاصله خطوط 75 سانتی متری به ترتیب 9337 و 8886 کیلوگرم در هکتار بود. بنابراین در مناطقی شبیه مناطق معتدل استان کرمانشاه که در طول فصل کاشت تا برداشت ذرت، هوا کاملا آفتابی و تابش خورشید مطلوب می باشد، می توان فواصل ردیف کاشت در مزارع ذرت را از 75 سانتی متر به 60 سانتی متر کاهش داد.
    کلیدواژگان: ذرت، هیبرید دیر رس، آرایش کاشت، عملکرد
  • فرزاد افشاری*، محمد ترابی، علی ملیحی پور صفحات 543-546
|
  • A. Faraj * Pages 435-446

    In order to compare the yield, yield components, oil percent and vegetative characters of canola cultivars in Gonbad, 23 genotypes of spring rapeseed were planted at Agricultural Research Station of Gonbad during 2000-2002. The experiment was a randomized complete block design with 4 replications. The results of combined analysis showed that effect of year, cultivar and interaction between year and cultivar were significant on the number of days from emergence to flowering, physiological maturity, duration of flowering and seed yield at the 1% level. Cultivars Hyola 308 and Syn-3 had the lowest and Dakini had the highest number of days from emergence to flowering and physiological maturity. The interaction was significant because of different temperature in two years of the experiment. The effect of cultivar was significant on number of pods per plant and number of seeds per pod at the 1% level. Hyola 401 Hybrid produced the highest number of pods per plant and Profit and Rafaela cultivars produced the highest number of seeds per pod. The effect of year was significant on 1000 seed weight at the 1% level. Year did not significiant1y affect oil percent, whereas cultivars differed significantly in oil yield. Profit, Option 500 and Hyola 401 had the highest oil percent. The mean of seed yield in the second year of experiment was more than that of the first year. The seed yield in the second year and first year of the experiment were 3658 and 3015 kgha-1, respectively. Hyola 401 hybrid produced the highest seed yield (4479 kgha-1) and oil yield (2042 kgha-1).

    Keywords: Rapeseed, genotype, Grain yield, Vegetative characters
  • A. Akbari Cheshmehmanesh *, A. Kash, M. Meamar Moshrefi, M. Khososi Pages 447-456

    The present research was conducted to evaluate effect of grafting two cultivars of greenhouse cucumber (Royal 24189 and Vilmorin), onto figleaf gourd (Cucurbita ficifolia), on their vegetative growth and yield. The obtained results showed that, yield of Royal 24189 cultivar, was significantly higher than that of Vilmorin cultivar. Grafting had an increasing effect on the both cultivar. Effect of grafting on the total number of fruits in both cultivars was different. While in Royal 24189 cultivar there was no difference between grafted and ungrafted treatments, grafted Vilmorin cultivar treatment produced higher number of fruits than ungrafted treatment. Grafting increased root fresh weight which indicates the effect of rootstock (c. ficifolia) on this parameter.

    Keywords: greenhouse cucumber, Cucurbita ficifolia, hole grafting
  • M.A. Nejatian * Pages 457-467
    Because grapevine bud number (charge) and cane length affect different factors such as leaf area, plant growth rate, bud break percentage, fruiting shoots percentage, fertility coefficient, number and weight of cluster and fruit quality, therefore in this research, effects of 48 and 72-bud charges together with the cane length having 4, 6 or 8- bud length and their interactions in Bidaneh Sefid cultivar were studied using a factorial experiment in RCBD with 3 replications (each plot as a whole plant). Results showed that increasing the length of cane, charge and their interaction cause to increase the cluster number, fruiting shoots number and fertility coefficient significantly and had no undesirable effects on dimension and weight of cluster. In other words, results show that there is more fruiting in apical buds of cane in this cultivar than first 1-4 buds (which are mostly vegetative) and longe prunning in seedless cultivars appears to be necessary
    Keywords: Grapevine, pruning, bud number, bud fertility, fertility coefficient
  • M. Rahaie *, B.A.D.E. Seyed Tabatabaei, A.A. Shahnezhat Boushehri, C. Abd Mishani, M.A. Malboubi Pages 469-481
    The AFLP technique was used to investigate genetic diversity and assessing synteny relationships among canola cultivars. A total of 2145 bands were obtained using twenty AFLP primer combinations, which 1058 were polymorphic. Genetic similarity based on Jaccard coefficient ranged from 0.38 to 0.84 with average of 0.61. The dendrogram generated by complete linkage as well as principal coordinate analysis separated the cultivars from each other. Cluster analysis showed that the cultivars could be placed in four groups. These results indicated that the AFLP technique is both efficient and effective tool for determining genetic relationships among canola cultivars.
    Keywords: Canola, Genetic diversity, AFLP, cluster analysis
  • A.A. Ghanbari *, M. Taheri Mazandarani Pages 483-496

    In order to determine the best sowing date and the best plant density of the local spotted bean (Phaseolus vulgaris L.), cultivar Khomein, an experiment was conducted in two years (1995-1996) at the Khomein National Bean Research Station. A split block design in randomized complete block with four replications was used. Three sowing dates (20 May, 4 June, and 19 June) were allocated in horizontal plots, and five plant densities (20, 25, 30,35, and 40 plants per m2)in vertical plots. The results indicated significant differences among plant densities for number of pods / plant, seeds / plant, 100 seed weight and seed yield. The highest number of pods / plant, seeds / plant and 100 seeds weight were obtained from 20 plants per m2 plots. However, the highest seed yield was obtained from 35 plants per m2 plots (about 3233 kgha-1). In sowing date treatments, plant height and days to maturity decreased with delay in planting. The seed yield was higher in the first sowing date (20 May) than the other dates. The results showed in general, that from desities of 30-40 plants per m2 planting in late May and early June the highest yield will be obtained.

    Keywords: Spotted bean, sowing date, plant density, seed yield
  • I. Eskandari * Pages 497-511
    In order to evaluate the effects of conventional, mechanized planting and direct drilling on soil moisture and grain yield of chickpea, this experiment was carried out in RCBD with 4 treatments and 4 replications at Maragheh Dryland Agricultural Research Institute. Field studies were conducted on a clay loam (fine mixed, mesic, veritc calcixerepts) soil on wheat stubble for 3 years (1995-1998). Results showed that there was significant difference in soil moisture content of treatments after planting and before harvesting times. Soil moisture content in direct drilling, after planting and before harvest were 34.75% and 16.25%, respectively. Direct drilling stored soil moisture better than other treatments. The results of combine analysis showed that there was a significant difference in yield in different treatments. Direct drilling and mechanized planting methods produced higher crop seed yield by 891 and 811 kgha-1 respectively. Conventional planting methods (broad casting and covering by diskharrow, broad casting and covering by mould board plow) had the lowest yields (627 and 555 kgha-1).
    Keywords: Chickpea, Dryland, tillage systems, Planting Method, Soil Moisture, seed yield
  • M. Ghafari * Pages 513-527
    The method introduced in the present paper is use of biplots obtained from principal component analysis for selecting and screening of genotypes in preliminary experiments considering several traits. Data used in this study were obtained from a preliminary experiment in which 121 sunflower genotypes were tested and 10 superior hybrids were selected. The experiment was carried out for selecting high potential snflower three way cross hybrids in Khoy Aricultural Research Station in 2001. The main objective of this study was to determine if there is any conformity between conventional and PCA method for preliminary selection of genotypes. In the presented method, Based on values of two components that contained high percent of total variance of data and had high correlation with seed yield, oil yield, growth period, seed number per head, seed weight and oil content, each genotype located in a biplot in which two components were considered as X and Y axes. Considering position of genotypes in the diagram, it was found that selected hybrids mainly located at the left half of diagram nearby vectors of seed yield, oil yield, seed number per head and inverse direction of growth period. Logical orientation of genotypes under impression of agronomic traits could be used as effective tool for rapid selection of high yielding and early maturing hybrids. Because of considerable conformity with conventional method and by presentation bright view of genotype's potential, PCA method contributed for selection of 10 superior hybrids and could be used in cultivar development programs.
    Keywords: Sunflower, multiple selection, Principle Component Analysis, biplot
  • F. Sadeghi * Pages 529-537
    A study was conducted in Mahidasht Research Station to determine the effect of plant density on yield of late maturity hybrid corn (KSC 704), in 1997and 1998.Row spacing examined was 75 centimeter in four plant spacing in row (21, 19, 16.5 and 14.5 cm), and 60 centimeter in four plant spacing in row (25.5,23.5,20.5 and 18 cm) ranged from 63,000 to 93,000 plants per hectares. Experiments were carried out on randomized complete block design with eight treatments (plant density or planting pattern) in four replications including control treatment. The collected data were analysed statistically based on combined variance analysis on yield components and yield for two years. Effect of year was not significant for most of agronomic characteristics and showing that conditions of two years were the same. Effect of treatments for grain yield was significant at 5% level. According to the results, the highest grain yield of 9680 and 9960 kgha-1 were obtained from 75 cm row spacing in 19 cm plant spacing in row and 60 cm row spacing in 23.5 cm plant spacing in row, respectively. Grain yield of 60 cm row spacing and 75 row spacing were 9337 and 8883 kgha-1 respectively.
    Keywords: Corn, late maturity hybrid, Planting pattern, yield
  • B. Mansouri * Pages 539-541

    Potato early dying (Verticillium wilt), is an important disease all over the world. Both species, Verticillium dahliae and Verticilliumalbo-atrum are prevalent in potato fields of Fars province. V dahliae is more encountered regarding climatic factors. Using tolerant cultivars is an efficient way of control. In this study susceptibility of 19 potato cultivars and 32 selected clones obtained from symptomless plants in the fields, were evaluated toward V dahliae isolate no. 30 in the greenhouse and in field. In the greenhouse, single buds were transferred to the pots and inoculated with 50 ml spore mycelial suspension (the content of one Petri dish in 300 ml distilled water). For the control treatment, single buds were inoculated with sterile distilled water. In fields, whole tubers of the cultivars were inoculated with 50 ml of spore mycelial suspension. The results indicated that cv. Famosa and clone 27 which caused no reduction in the growth period and less than 20 percent yield reduction, were regarded as tolerant. Other cultivars such as Agria, Ajax, Arinda, Binela, Cardinal, Concord, Cosima, Eba, Estima, Herthea, Impala, Kondor, Marfona, Moren, Olivia, Picaso, Primier, Sandra and 31 selected clones were found to be susceptible or very susceptible.

    Keywords: Potato, Verticillium wilt, cultivar resistance
  • F. Afshari *, M. Torabi, A. Malihipour Pages 543-546

    Yellow (stripe) rust is the most serious disease of wheat in Iran. Total yield losses in epidemic years is estimated up to 15% . Most of released cultivars grown under intensive cultivation are usually damaged after few years. The widespread cultivation over thousands hectares of accepted cultivars such as Falat by farmers, known for their adaptation to abiotic stresses in irrigated wheat areas, was perhaps the major reason for stripe rust outbreaks of 1993 in Iran. Attila 50 (Attila CM 85836-50Y-0M0Y- 3M-0Y), released in Iran as c.v. Chamran, is cultivated more than a quarter million hectares. This cultivar has been release six years ago for warm to moderate temperature zone in Iran. This cultivar appeared to be susceptible in Yemen in 2002. Attila is believed to carry Yr27 and 2 or 3 minor genes, had 0-20 MR responses to yellow rust in the adult plant stage in the different parts of Iran. In 2003 the first symptoms of susceptibility of this cultivar was observed in several fields in Kermanshah and Fars providences indicating the appearance of a new race of the pathogen in those areas. At the moment the population of this race is limited, but its spread in future is not far from anticipation. After increasing spores, the new isolate was inoculated on lines of the standard set of stripe rust to determine the race of the isolate. The results showed that the new race was 166E134A+, which is reporting for the first time from Iran. This race has virulence on Yr2 Yr2+Yr7 Yr7+Yr2, 6+ Yr9 Yr2, 9+ Yr24 YrSD YrA genes. To retard and postpone the epidemics of the new race, it is recommended to reduce the grown areas of Charnran gradually, and limit it to dry and warm areas such as Khuzestan, where there is less chance for the disease to be epidemic.

    Keywords: Wheat, yellow (stripe) rust, new race